2011.10.06.
13:47

Írta: Laza Bálint

Böngészőből is futtatható lesz számos linuxos program

Manapság, amikor a geekek összegyűlnek és a jövőről vizionálnak, elég gyakran kerül elő a következő recept: végy bármilyen vékonyklienst (okostelefon, táblagép, netbook), egy gyors netkapcsolatot és egy modern böngészőt. Ezzel próbálkozik a Google is: a ChromeOS pontosan így működik. A hátránya az, hogy csak a Chrome Webstore-ból elérhető appokkal és a natív html5-ös alkalmazásokkal dolgozhattunk eddig.

Van viszont egy kis projekt, amire az egész open source világ felkapta a fejét: jött egy Alexander Larsson nevű srác, gondolt egy merészet, és megcsinálta úgy a Gnome linuxos asztali felület GTK nevű motorját, hogy az működjön a böngészőkből is. Ennek köszönhetően HTML5 segítségével futtathatjuk a Firefoxban például a nyilt forrású grafikus szoftvert, a GIMP-et, a Gedit szövegszerkesztőt, vagy bármelyik tetszőlegeses funkciójú, GTK-alapokon megírt szoftvert (akár videószerkesztőt is). Sőt, a programokat nemcsak saját gépünkön futtathatjuk, hanem akár távolról is, például a felhőben. A megoldás a Broadway nevet kapta.

A projekt még kezdetleges állapotban van, egyelőre csak Firefox 4-ben működik, és a billentyűzet támogatása sem teljes.

Aki ki szeretné próbálni, annak először is be kell kapcsolnia a Firefox 4-ben a websocket támogatást, aztán forgatni kell egy "Gtk+"-t a –enable-x11-backend –enable-broadway-backend kapcsolókkal.

Alkalmazást (például a Geditet) pedig úgy tudunk futtatni, ha a parancssorban beírjuk a következőt:

GDK_BACKEND=broadway gedit&
firefox http://127.0.0.1:8080/

Ígérem, este kipróbálom én is, mind otthonról, mind távolról, és még egy bejegyzésben beszámolok az élményekről :)

4 komment

Címkék: gnome open source gtk cloud html5

A bejegyzés trackback címe:

https://linux.blog.hu/api/trackback/id/tr163282574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.10.06. 16:15:33

Nagyon jó ötletnek tartom. Én is gondolkoztam már valami ilyesmin: ugye én Chromiumot használok elég intenzíven (rengeteg megnyitott tabbal, Jamendo playlisttel, stb.), és mindig egy kicsit frusztrál, amikor rájövök, hogy a számológépet vagy a geditet nem a könyvjelzők vagy a tabok között kell keresni. :)

Artie 2011.10.06. 16:30:07

@bikmakk: Nekem is tetszik az ötlet, bennem csak az merül fel, hogy vajon a chrome nem fog-e itt beelőzni, ha erre a google is ráharap (baj persze nem lenne ebből, sőt), hisz végül is ugye van linuxa a google-nak, valami Android nevű cucc.;)

Bambano 2011.10.06. 16:58:49

nagyon jó ötlet, működik is évek óta, csak mi ebben a hír?

Laza Bálint · http://media20.blog.hu 2011.10.06. 22:50:44

@Bambano: 2010 óta létezett a dolog, most pedig olyan fázisba került, hogy akár éles használatra is alkalmas lehet. (A szerző saját blogja alapján.)
süti beállítások módosítása