2011.10.07.
12:42

Írta: Laza Bálint

Nyílt forrású kihívót kap a Google Maps?

Bár nem is volt olyan régen, csak az idősebbek emlékeznek azokra az időkre, amikor még fél óráig hajtogattuk a már régen salátává vált autóstérképet, ha eltévedtünk valahol, hiszen a digitális térképek nagyon gyorsan kiszorították papír-alapú vetélytársaikat.

Mióta végre itthon is tervezhetünk tömegközlekedési útvonalat a Google Maps segítségével, gyakorlatilag napi szinten használom a keresőcég térképes szolgáltatását, és azt hiszem, ezzel bőven nem vagyok egyedül. Kéznél van, gyors, letisztult, fejlődik. A Microsoft saját megoldása, a Bing is egész jó: az utcanézet kialakítása például nagyon innovatív. Ráadásul mindketten ingyenesek. Egy probléma van velük: zárt forrásúak.

Van viszont alternatíva: az OpenLayers. A projekt már régóta létezik, elég sokan használják is, viszont eddig hiányzott belőle pár, 2011-ben elvárható dolog. Ezek érkeztek meg a legújabb verzióban: végre kapunk mobilra optimalizált térképeket és multitouch-támogatást is. Rájöttek, hogy navigálni bizony sokszor szokott az ember mobilról.

Félreértés ne essék: az OpenLayers elsősorban nem egy térképmegjelenítő, hanem publikusan elérhetővé tett adatok "gyűjtőhelye". Ráhúzható például a Google Maps, vagy a Bing is, egyszerre jeleneíthetjük meg az OL világtérképét és a GM városait is. 

1 komment

Címkék: térkép google maps open source bing openlayers

A bejegyzés trackback címe:

https://linux.blog.hu/api/trackback/id/tr333284841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brov 2011.11.03. 22:56:21

Az OpenLayers alá be lehet húzni az OpenStreetMap-et is. Ez egy közösség által szerkesztett szabad térkép. Szóval nemcsak a megjelenítő lehet nyílt forrású, hanem a mögötte levő geográfiai adatok is. Bővebben itt: www.openstreetmap.org/ és itt: wiki.openstreetmap.org/wiki/HU:Main_Page
süti beállítások módosítása