2011.07.31.
13:41

Írta: Laza Bálint

Flash Playerrel érkezik az új Mandriva?

Ellentétben az Apple-lel és a Microsofttal, a Linux-disztribúciók történelmi okokból nem szállítanak Adobe Flash Playert. Egyrészről az Adobe terméke zárt forrású, másrészről elég kemény licencelést alkalmaznak.

Néhány disztribúció, mint a Debian, a Gentoo, vagy az Ubuntu trükközéssel oldja meg, hogy mindig a legfrissebb playert szállítsa a felhasználóinak, míg mások úgy döntöttek, közvetlenül megkeresik az Adobe-ot. 

2011.0 verziószámú Mandrivában viszont nemcsak elérhető lesz a Flash Player, de alapból telepítve érkezik. Úgy tűnik, a döntés mögött nincs semmiféle megállapodás, és egyszerűen elfelejtették, hogy az Adobe kemény kézzel odacsap a licenc megsértésekor. Mindenesetre nemsokára kiderül, hogy változott-e valami az elmúlt években, új korszak elé nézünk, vagy pedig megint pereskedések kezdődnek.

Úgy gondolom, a Linux terjedésének egyik legnagyobb gátja ez a licenc mizéria, hiszen ingyenes programokról van szó, mégsem lehetnek ott alapból a telepített gépeken. A felhasználók pedig a legritkább esetben tesznek két lépést azért, hogy minden normálisan működjön - és talán ez nem is várható el mindenkitől.

2 komment

Címkék: flash adobe mandriva

A bejegyzés trackback címe:

https://linux.blog.hu/api/trackback/id/tr83114205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B.a.r.II. 2011.08.01. 10:15:45

Emlékeim szerint windowshoz is le kell tölteni a playert :)

GC (törölt) 2011.08.02. 15:57:47

Ám egy mezei felhasználónak azt egyszerűbb telepíteni. :)
süti beállítások módosítása