2011.08.04.
21:48

Írta: tothbalazs

Átállunk ingyenes Linuxra

Húsz nap múlva, augusztus 25-én lesz húszéves a Linux, és ezt az alkalmat kihasználva a következő húsz bejegyzésben bemutatom, hogy miként lehet átállni a nyílt és ingyenes operációs rendszerre. Az egyik legnépszerűbb disztribúció, az Ubuntu Linux lesz a példa, mert sok magyar használja. Az sem utolsó szempont, hogy adnak hozzá ingyenes online tárhelyet, a rendszer simán felismeri a mobilnetes usb-sticket, van online zenebolt, és bele vannak építve a közösségi hálózatok. 

Irodai gépemen már majdnem egy éve Ubuntut használok, de sokkal nagyobb kihívás egy otthoni gépet, és vele együtt a családtagokat is átállítani. Nem csalok, újratelepítettem az egészet, és elveszek 100 gigabájtot a Windows 7-től. Persze megtartottam a Microsoft rendszerét és a rajta tárolt fájlokat, mert nem elpusztítani akarom a múltat, hanem átmenteni a jövőbe.  

Az átállás egy kb. hároméves HP laptopon történik, amelyben van egy jó Nvidia gyorsító meg egy DVB-T tuner (amit még sohasem használtam), és az akku teljesítménye már csak 48 százalékos. Az egész hercehurca elszenvedője a feleségem, a filmek és családi videók teljhatalmú ura, aki online vásárol meg kezeli a számlákat, valamint a lányom és a fiam, akik néha játszanak a weben. Nekem meg a fotókat és a zenéket kell kezelnem, a NAS-t, a mobilokat, és minden egyebet, ami bitekből készült.

Minden tippet és tanácsot örömmel fogadok, hogy egy átfogó útmutató jelenjen meg az Index.hu címoldalán. 

180 komment

Címkék: windows linux átállás

A bejegyzés trackback címe:

https://linux.blog.hu/api/trackback/id/tr893126564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gothmog 2011.08.05. 20:38:00

@Zabalint: Nálam ez fél éve változott át egy 600Ft-os tescós kártyaolvasóba dugott sd-kártyára. (merthogy az meg hányódott a fiókban) Egyre nehézkesebb a cédéket kezelni, erre meg öt perc alatt nyomom azt a disztrót amelyiket akarom, és gyorsabb is mint cd-ről.
Az újraírható lemezekről nem túl jók a tapasztalataim, nekem túl sérülékenyek a mindennapi használathoz.

rst 2011.08.05. 20:47:34

@Zabalint:
Nem vagyok informatikus, de ha az lennék, akkor sem szeretném a win-t. Van olyan informatikus ismerősöm, aki win alatt dolgozik (fejleszt/tesztel), de munkán kívül debian-t használ. Mit bizonyít ez? Semmit.

Én csak egy lelkes amatőr vagyok, de a barátom nagy varázsló, őt nem nevezném szűk látókörűnek.

14 éve láttam, ill. telepítettem az első wint. Jelenleg a munkahelyemen is azt használtatják velem a munkaadóim. Ha rám bíznák, órákon belül ott virítana egy arch. Mit bizonyít ez? Semmit.

Az IT-s kollégáim infarktust kapnának mikor a vállalati szoftvereket be kellene izzítani a wine-n keresztül. Nem vagyok benne biztos, hogy nem menne, de az biztos, hogy a corporate IT policy alapján azonnali halálra ítélnének.

gothmog 2011.08.05. 20:53:25

@Zabalint: A tapasztalatokhoz: a közelmúltig úgy voltam, hogy az általad is leírt hiányosságok miatt nem igazán mertem jó szívvel ajánlani akárkinek. Aztán bejelentették hogy unity felület lesz, és kész. Akkor elkezdtem egy kicsit aggódni, hogy a jókis gnome menü a kategóriák szerint rendezett felépítésével, hát mi lehetne kényelmesebb és barátságosabb annál. Egy oldalsáv ikonokkal, meg egy keresőre épülő „startmenü”? Ugyanmár!
Namost, ezekután kb. tíz percet próbálgattam a unityt, egyre szélesebb vigyorral a képemen, mire eljutottam oda, hogy a laptopról is sikáltam le a 10.10-es ubit, és ment föl a 11.04 a unityval.
Most egy tesztelésre használt gépről írok, ezen az alfa3-as 11.10 van, fejlettebb unityval, gnome3-al. Még jobban tetszik.
Szóval szerintem jó az irány.
Persze lehet hogy szerencsés is vagyok, a gépeimen komolyabb hardverproblémába még nem futottam.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.05. 20:55:28

@rst:
"Nem vagyok informatikus, de ha az lennék, akkor sem szeretném a win-t. Van olyan informatikus ismerősöm, aki win alatt dolgozik (fejleszt/tesztel), de munkán kívül debian-t használ. Mit bizonyít ez? Semmit."

Én sem szeretem a Windows-t, de nem is mondtam, hogy szeretni kellene. Ellenben mivel informatikus vagyok, ezért úgy gondolom mindkét rendszerre rálátással kell rendelkeznem valamennyire, és nem csak az egyikre. Ezért mondtam ezt. De természetesen mindenki maga dönti el mit használ, és miben akar képben lenni.

Amúgy én úgy látom felhasználóbarátságban az Ubuntu és rajta kívül több disztribúció is bőven elhagyta a Windowst, egy totál kezdőnek, aki még sosem használt számítógépet, én inkább ajánlanék Ubuntut.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.05. 20:59:28

@gothmog:
Én meg feltettem új laptopomra az Ubuntut és néztem hogy ez mi a tököm(korábban ubuntut használtam másik gépen). Megpróbáltam használni, 1 óráig vacakoltam vele, aztán azt mondtam ezt soha többet. Tettem rá inkább egy Kubuntut.

gothmog 2011.08.05. 21:01:18

@gothmog: A konklúzió lemaradt. Az új felülettel, meg a hardver-kompatibilitás javulásával most már szívesen ajánlom bárkinek. Főleg, hogy letesztelni (a gépet meg a júzert) nem kerül semmibe.
Kivéve a profi Creative Suite, Autocad, ArchiCad felhasználókat és azokat akik PC-n* hárdkór gamerek. (azt feltételezzük, hogy ez a csoport a jelzett szoftverekért fizetett is) Ők maradjanak a windowsnál. De tényleg.

*megjegyezve, hogy manapság a számítógépen játszás többnyire kimerül a farmville és társaiban, a komolyabb játékokra meg ott a konzol.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.05. 21:02:27

Mondjuk az is szerepet játszhatott ebben, hogy ezen 1 óra alatt 3-szor csontra fagyott ez a nagyszerű felület, gondolom a nem támogatott, régi integrált intel videokártya lehetett az oka(nekem volt új a laptop, mert amúgy nem mai darabról van szó).

KAMI 2011.08.05. 21:03:10

Szia Balázs!

Klasz, hogy belevágsz! Úgy gondolom be lehetne mutatni, hogy hogyan próbáljuk ki Live módban a Linuxot, esetünkben az Ubuntut. Hogyan nézzük meg, hogy menni fog-e a gépünkkel. Hogyan telepítsük már meglévő rendszerünk mellé. Az új rendszert, hogyan tudjuk testre szabni. Milyen programokat használjunk mire. Hogyan helyettesítsük a már meglévő programokat Linuxon, vagy hogy futtathatunk Windowsos programokat. Hogyan kezeljük a Szoftverközpontot és esetleg a külső tárolókat.

gothmog 2011.08.05. 21:04:41

@Zabalint: Nem vagyunk egyformák. Szerencsére. :) Nekem tényleg bejön ez a felület, pedig komolyan úgy voltam vele, hogy nem értettem mi a baj a gnome felületével.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.05. 21:06:33

@gothmog:
Tényleg ha már a felhasználóbarát felületnél tartunk, nem tudsz ajánlani Linuxra valami jó file kezelőt. Olyasmira gondolok, mint a Total Commander, mert mc nem grafikus(de nyilván sok mindenre használom akkor is, pl. ha SSH-n keresztül megyek egy szerverre), Dolphin, Konqueror meg hasonlók pedig a Windowsos My Computer-hez hasonlóak, amit rühellek és sosem használtam.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.05. 21:09:18

@gothmog:
Majd még ki fogom próbálni olyan gépen, ahol rendesen megy.

rst 2011.08.05. 21:16:18

@Zabalint: Egyetértek. Vannak szubjektív szempontok (nem tetszik, tetszik, jobban tetszik stb.) és objektív korlátok (nemműködő hardver, munka vagy munkahelyi kényszer stb.).

Az Ubuntu és a Windows felhasználóbarátságát nem tudom összehasonlítani. Az Ubuntu gnome-járól van fogalmam, de a munkahelyemen még nem vezették be a 7-es windowst.

Látod mennyire szubjektív minden? gothmog és sokan mások kedvelik a Gnome3-at, én meg emiatt dobom az évek során megszokott gnome-ot. Használható, de számomra kevés ez a lebutított felület és szegényes a beállíthatósága. Egy év múlva talán jobb lesz.

gothmog 2011.08.05. 21:19:49

@Zabalint: TC helyett a Krusader nem jó?
Bár nekem az ubuntu nautilusa is bejön (főleg egy kis elementary-desktopos tuninggal), brutál mennyiségű fájlokkal zsonglőrködésre ritkán van szükségem, ftp-zni meg ott a filezilla, szóval commander-szerű fájlkezelőre nincs is nagyon szükségem.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.05. 21:24:13

@rst:
Azért ez megszokás kérdése is. Én anno a Windows XP Start menüjét átállítottam a 98-éra(95-nek is olyan volt mondjuk) és az XP-s startmenüt sosem szoktam meg. A Windows 7 startmenüjét meg elsőre használhatatlannak találtam, pedig próbálgattam, és átállítottam azt is a klasszikusra. Aztán később újra kipróbáltam a Windows 7-ét(amúgy a vistának is ilyen van asszem), és Windows alatt azóta csak ezt használom, méghozzá elsősorban a beépített keresője miatt, mert mindennél gyorsabb ha elkezdem írni a program nevét amit akarok, és kidobja(kivéve a gyakran használt programok amik alapból oda kerülnek).

gothmog 2011.08.05. 21:27:44

@Zabalint: Vicces, de jelenleg ubuntu tesztelésre favorit az intel-grafikus vezérlővel ellátott gép. A korábbi linux-ultimét nvidia eszközökön vagy megy (és akkor semmi gond), vagy nem, amd-ati-val meg nincs tapasztalatom, de úgy láttam, másoknak akadt vele gondja.
askubuntu.com/questions/37629/geforce-go-7300-7400-blacklisted-can-i-still-run-unity

rst 2011.08.05. 21:39:14

@Zabalint: A linux egyik kedvenc vonása, hogy rugalmas. Ha nem tetszik így, beállítod úgy. A Gnome2 alul-felül sávos kinézetét és a menürendszerét nem kedveltem, ezért átalakítottam. Aggattam rá pár screenletet meg ezt-azt és pont olyan lett amilyet akartam. Az én gépem - mondogattam éveken keresztül.

A Gnome3 olyan amilyen, de átalakíthatatlan. Nem tiltakozom, ha valaki azt mondja rá, hogy szép, vagy hogy felhasználóbarát. Én idegennek érzem. Ami régebben egy kattintásra volt, most kettőre van, ami kettőre volt, az háromra lett. Semmi sincs kéznél, sok minden nem látható állandóan. Mintha másvalaki gépe előtt ülnék.

Miért szoknám meg a kellemetlent, ha lecserélhetem? Nem lesz ilyen szép, de számomra használhatóbb lesz.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.08.05. 22:32:03

Kivancsi leszek erre a blogra es sok sikert az atallashoz.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.05. 22:47:44

@gothmog:
Ja, de nem egy mai Intelről van szó.

Amúgy én meg azt hallottam, hogy pont az Ati ami még mostanában is problémás Linux alatt. Viszont Nvidiánál meg az Optimussal vannak gondok, egy ismerősöm szívott vele, nem tudom azóta megoldódott-e. Arról van szó, hogy ő úgy vett laptopot, hogy Cuda képes legyen, szóval van benne egy Nvidia kártya, de van benne a processzorba integrált Intel is, Windows alatt pedig ha nincsen terhelés, csak az Intelt használja, így 4-5 órát kibír az aksi. Linux alatt viszont ezt nem tudta megoldani, így sima netezgetés közben is 1,5 óra alatt lemerül neki.

Diox 2011.08.05. 23:05:01

Én másfél éve használok elsősorban debianból származtatott distrokat, mert nem volt kedvem erősebb és erősebb hardvereket venni és mert ehhez találtam a legtöbb csomagot. Sokáig aptosidet használtam, de CAD programhoz (Draftsight - ingyenes, Medusa - korlátoztootan ingyenes, Bricscad - elég barátságos áron) erősebb gépet vettem. Most ubuntut használok, a debian csomagok miatt.

sub_og 2011.08.05. 23:06:50

Egy javaslat: Ubuntu helyett Linux Mint 10 Julia.
Amilyen szép a neve, olyan jól is néz ki. Ubuntu 10.10 alapú és sokkal több cucc van benne alapból, pl. kodekek.

Nekem elég jó tapasztalatom van Linuxokkal otthon.
Van egy másfél éves pici Asus UL20A, Ubuntu 10.04, 5 órát megy aksiról.
A másik egy brutál HP 8740w Juliával. Az is nagyon szépen ketyeg.

A Gnome 3-at egyelőre kerüljétek. A Gnome-os fejlesztőket Linus Torvalds így nevezte: interface nazis.

Elhangzott, hogy irodai munkára Linux alkalmatlan. Ezt pont fordítva látom. Szoftverfejlesztésre sokkal jobb, és az igazán durva mérnöki szoftverek is szeretik. Pl. a nagyobb tudományos szuperszámítógépeken mindig mindenhol Linux van.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.05. 23:19:37

@sub_og:
Most épp új gépemre akarok tenni Linuxot(amit említettem előbb, az már régebben volt), kipróbálom ezt a Mint-et. Ubuntut ugyebár Gnome 3 miatt zárom ki, Kubuntu meg annyira nem nyerte el a tetszésemet.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.05. 23:23:45

@sub_og:
De most látom van 11-es is, megnézem melyiket lenne érdemesebb. Ez egyszerűen frissíthető a mindig megjelenő újabb verzióra? Mondjuk nem biztos, hogy nekem ez a megoldás, mert a 12-es már gnome3-as lesz valszeg.

2011.08.05. 23:25:59

Én az első posztban el is véreztem, mivel a netbankom nem megy Linux alatt.
Nem csak a firefox plugin hiánya, hanem azt hiszem a smartcard olvasó driverével is gondok akadtak.

kéne 1 nick 2011.08.05. 23:29:48

"Minden tippet és tanácsot örömmel fogadok"

Az én tanácsom: lapozgasd a helyesírási szabályzatot.
(És akkor előbb-utóbb megtudod majd, miért kell egybeírni azt, hogy húszéves.)

sub_og 2011.08.05. 23:33:33

@Zabalint: Egy kollégám nemrég feltett egy Mint 11-et, de neki nem tetszett a Unity. De pl. Gothmog-nak tetszik, úgyhogy hajrá.

sub_og 2011.08.05. 23:38:06

Más téma: nemrég kaptam Apple hírlevelet a Mac OS X Lion-ról. Rengeteg új ficsör meg minden. A legtöbb újdonság Linuxokon évek óta ott figyel. Csendesen mosolyogtam magamban...

sourcerror 2011.08.05. 23:38:50

@Laza Bálint: Én úgy tudom a Fedora folyamatosan béta fázisban van (hivatalosan is RHEL testbed), és másoktól is azt hallom, hogy nem túl stabil. Bár mondjuk Ubuntuból sem a legfrissebbet, hanem az LTS-t választottam. Driverekkel nem volt sok gondom, bár egy ideig nem volt az ATI driver elég stabil amikor xorg verziót váltott az Ubuntu, de mára ez is rendeződött, meg egyébként sem játékra használtam, bár ma már arra is jó volna (Humble Indie Bundle #3-at be is szereztem és minden fut gond nélkül).

Laza Bálint · http://media20.blog.hu 2011.08.05. 23:48:10

@sourcerror: igen, erre mondtam, hogy cutting edge. Én pont ezt szeretem benne, friss, ropogós. Nem túl stabil? Nagy verziófrissítéseknél vannak gondok, előre kell olvasni egy kicsit, de a sima yum update még nem okozott gondot soha.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.05. 23:50:25

@sub_og:
Ja hogy már azon is unity van. Akkor azt mégsem.

Egyébként lehet hogy Debiant kellene feltennem a laptopra KDE-vel.

Diox 2011.08.05. 23:56:18

@Zabalint: Az ubity egyszerűen kikapcsolható, bejelentkezéskor a klasszikus ubuntu (esetleg effektek nélkül) választható és akkor a barátságosabb környezet fogadja a belépőt.

Sleepy Gonsales 2011.08.05. 23:56:23

Nem írta még senki, ezért majd én:
próbáljátok ki a Puppy linuxot.
skami.homelinux.org/
www.puppylinux.org

Sokkal egyszerűbb mint az Ubuntu, magyarítást le lehet rá tölteni, egy nagyjából 130 MB-os iso fájlban ott van szinte minden, de lehet rá telepíteni. Kilépéskor, ha ezt választod, mentheted a beállításokat és a telepített programokat egy fájlba a merevlemezen.
Öreg gépeken is nagyon jól teljesít, egy 300 MHz-es PII-es gép 128 MB memóriával már elég jó netezésre, egy PIII-as 900 MHz, 512 MB-al már maga a mennyország. :)

sub_og 2011.08.05. 23:59:37

@Zabalint: Van Linux Mint Debian Edition is.
Debian Testing-en alapul, tehát folyamatos frissítésű, nincsenek féléves vagy éves ciklusok.

fda 2011.08.06. 00:08:41

@ezmegmi??: "2%-os elterjedtséget sikerült elérni"

Ezt ugye nem gondoltad komolyan?

A szerverek között a linuxok toronymagasan vezetnek a winfosok előtt. Az okosabb kütyükről (router, telefon, DVD lejátszó sokszor kiderül, hogy linux hajtja.) Az asztali gépek között is tömegek használják, annak ellenére, hogy alig tudsz pl. egy új notebookot windows nélkül venni, azaz baromi nagy marektinghátrányból indul.

Persze mindenki azt használ, amit akar.

viktor134 2011.08.06. 01:21:56

nem hiszem, hogy linux desktoppal szivatnam magam.

desktopon win és linux, de 100% win megy, mert nem akar két monitort a legfrissebb ubuntu defaultból, a win meg tudja. plusz sok szirsz*r van ami nincs linuxra.

notebookon win home, mert rajta volt. megy. nincs uratelepítve, minek?

nas meg szépen ketyeg linuxal mert az jó, be is van lőve.

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.08.06. 02:47:52

Tőlem aztán lehet Linux, csak legyen kint az asztalon egy Remote Desktop ikon, amivel be tudok menni a windowsos szervereimre :).

daniferi 2011.08.06. 05:15:48

1 magos proci 1800 Mhz, 1 giga ram, agp-s ati videokártya. Ezzel Ubuntu alatt megy a fullhd mkv is, míg windows alatt a 720p is akadt.

kpityu2 2011.08.06. 06:28:25

Ha feltelepítek egy programot, és az nem rak ikont az asztalra, vagy a menübe, lehetetlen megtalálni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.08.06. 07:32:23

@derrik: Akkor ott valami nagyon nem jó, mert ha winnyózt tudsz mélyebben b*tatni, akkor Linuxot sokkal kevésbé fáj - egyszer megcsinálod, utána jó is marad.
Nekem mindig az a bajom, hogy két hiba között elfelejtem, mt hogyan kell csinálni, annyira ritkán kell... :D

Hardvertámogatottság? A TV-tunerem, a PDA-m, az infraportom, és a soros kártyám egyátalán nem működk Win7 alatt. Nincs hozzájuk driver.
Csókolom, ezek közül a legújabb hardver 5 éves, a legöregebb 10. Akkor minek rossz a hardvertámogatottsága? :D
(Nem beszélve arról, hogy egy ilyen soros kártyát esetleg a Csillivilli Kft. is akarna használni, ahol full Win7 van, és pl. CNC gépet vezérelnének a gépükkel... aztán nem, mert a M$ még alapszinten sem képes támogatni 20 éve létező, szabványos dolgokat.

Ismerősöknek mikor kifejtettem, hogy mekkora LOL, hogy Linux alat egy driver elkezel 25 hasonló hardvert, ilyen miért nincs Win alatt, akkor én voltam a hülye.
Pedig ugye a Win-es "driverek" nagy része is csak egy INF file...

mtk001 2011.08.06. 07:47:57

Tux forever and ever !!!!!
Azért van mellé telepítve Win is, mert sajnos a céges alkalmazásaink egy része Win alapú.

2011.08.06. 08:51:07

Én nem tudom, sok szerencsét hozzá. Én nekem az i7-es laptopomra fel sem ment az Ubuntu. A másikon nem működik rendesen a NetworkManager a PPTP és OpenVpn kapcsolatoknál. El is szállt már egyszer. Egyelőre nekem a Win7 még stabilabbnak is tűnik, azon kívül, hogy minden fut rajta. De határozottan fejlődik a Linux, még pár év és talán a munkámhoz is tudom használni. Netezni, levelezni, videózni már jónak tűnik.

pup (törölt) 2011.08.06. 08:54:54

Sajnos nem ilyen egyszerű a dolog. Én is kipróbáltam az Ubuntut. Ugyan igaz, h elvileg lehet használni az ismert chat progikat, de a valóságban rengeteg nehézség adódott. Sokszor alig tudott csatlakozni az msn serveréhez. Inkább nem tudott. Van egy MSN klón, ami nagyon hasonlít a win-eshez, azzal jobb lett a helyzet. Azonban a webcamot nem lehetett használni. Ugyan felismeri az op rendszer a webcamot, látod is magadat, de képtelen volt összehozni a video kapcsolatot a beszélgetőpartnerrel. A skype alapból benne van, de sokkal lebutítottab változatban mint winen. Cam itt sincs. :( Aztán a tochpad-et ugyan kezelte, de elg érdekesen mozgott a kurzor, amit lehetetlen volt finomítani, így csak bosszúságot okozott. Amúgy jó dolog, h nem kell vírusírtókkal nyüglődni Linux alatt, szép és gyors a rendszer, valamint ingyenes, ami nagy dolog. Engem ez a webcam dolog bosszantott nagyon. :)Igazából internetezésre, irodai szoftverekhez és zene, ill. filmnézésre alkalmas. Itt nagyjából vége is van egy átlagos felhasználó számára. Jó, tudom, van benne Gimp, (fotószerkesztő) de a Photoshop után komolytalan cucc. Idegesítő a 3 ablakos mód is, de rengeteg dolog iszonyú kőbaltás szinten van benne. Sztem munkára használhatatlan.

Pernahajder Viktor 2011.08.06. 09:09:37

P3 1.2GHz/512kB laptopra milyen linuxot ajánlotok? Csak próbálgatni akarom.

gothmog 2011.08.06. 09:11:41

@pup: „Én is kipróbáltam az Ubuntut”
Ez mikor volt?
Photoshop-GIMP ->az megvan hogy a PS 1000€ körül jön (te is megvásároltad, amikor használtad, ugye?), a GIMP meg ingyért? :) Egyébként nemrég volt hír, hogy át fog alakulni a felülete az egyablakos irányba. De azt azért ugye te is tudod, hogy ettől még a gimpből nem lesz ingyen photoshop? Azt remélem össze tudod rakni önállóan, hogy miért.

JohnHenry 2011.08.06. 09:13:14

linux? kínszenvedés rajta videót szerkeszteni. ha sikerül találni egy szerkesztőt, ami egyáltalán elindul, az is simán összeomlik, mert miért ne.

ami a linux előnye volt tizen-huszonéve (minden vason elment), az mára megszűnt, egyre inkább itt is igaz, hogy ha újabb "trendi" cuccod van, működni fog, ha régebbi "olcsó", akkor nem, mert kiszedik a full támogatást (pl. radeon 9200), - vagy eleve szar a támogatás (pl. intel x3100).

aztán: a speedstep vagy jól megy, vagy lehet fűteni a procival a lakást.

aztán: sleep/suspend vagy megy, vagy nem megy.

aztán: wpa2-psk vagy megy, vagy nem megy.

vicces megnézni az ubuntu lts verziói előtt a béták bug-reportjait, évek óta ugyanazok a video-driver hibák jönnek elő, évek óta az a megoldás, hogy "vegyél egy normális videókártyát".

és vissza is értünk az elejére: a linuxban anno az volt a jó, hogy minden vason elment.

p.s. annak a kommentelőnek meg, aki azon örvendezik, hogy egy driverrel 20-25 nyomtató is elmegy, üzenem, hogy sültbolond.

JohnHenry 2011.08.06. 09:18:49

@daniferi: az esetek többségében a lejátszón múlik az akadás, egy thinkpad t41-en az smplayer akadás nélkül vitte a 720p-t xp alatt, míg minden más lejátszó max szagatni volt képes.

porthosz 2011.08.06. 09:36:45

Sok szerencsét az átálláshoz. Mivel nekem van tapasztalatom ilyesmiben, a következők szoktak a problémás pontok lenni, ezeket nem árt már előre letisztázni:

1, van-e driver az összes általad használt eszközhöz(gépen belül és kivül)? Ha nincs, akkor szivás lesz és nem ajánlom az átállást, ha van, akkor a problémák felét már leküzdötted.

2, van-e minden általatok használt wines szoftvernek megfelelő alternativája linuxon?

Itt érdemes mélyebben elgondolkodni a dolgon nem csak böngésző/médialejátszó/msn szinten, ha pl. a feleséged használ valami számlázó, könyvelő progit akkor könnyen szivás lehet a vége. Ezen kivül a linuxos flash elég gáz, készülj fel arra hogy 2x annyi procit fog enni mint windowson, tehát az akksid is gyorsabban merülhet.

A leglényesebb pont egyébként laikusok számára (mint pl. gondolom a feleséged), hogy mennyire könnyü elinditani egy programot. Amennyiben csak egy ikonra kell kattintani, nem lesz gond a linuxszal. Ha viszont wine/konzolos mókolás is kell hozzá, akkor felejtős lesz a családtagjaid számára a linux, aminek a következménye az lesz, hogy egy idő után azt veszed észre már csak te használod a linuxot a többiek mind a windows bootolják be.

Diox 2011.08.06. 09:45:37

Azt nem értem, hogy miért elkeseredten védtek egy kereskedelmi op.rendszert és a rajta futatható nagyrészt szintén fizetős programokat. És leszóljátok azok igyekezetét, akik megszállottságból, segíteni akarásból, alternatíva keresésből mindannyiunknak segyíteni akarnak. Ez kerékkötés nem egyéb ... szerintem.

Darkcomet 2011.08.06. 09:48:45

Van tc verő progi linux alá is, Krusadernek hívják. Viszont KDE-s, ami nem egy jó dolog, mivel mondjuk Gnome alatt magávalrántja a féĺ KDE-t.

MetálFater (törölt) 2011.08.06. 09:52:31

Én anno a SUSE 9.0 verzióval próbálkoztam, de - mivel 5 darab SATA merevlemez van - már a telepítés során megoldhatatlan akadályba ütköztem. Simán lemegy a telepítés, de as vége mindig halál.
Nem szoktam feladni olyan könnyen, de hiába próbáltam rá megoldást találni, nem ment.
Így aztán itt pihen a 2 DVD-s és 5 CD-s 2 db. könyvvel megtámogatott teljes verzió a polcomon...

we 2011.08.06. 10:07:03

@Laza Bálint: Kicsit off, de ugye azert beszelsz magyarul?

Laresz 2011.08.06. 10:08:59

@Diox: szó sincs kerékkötésről, ezek tények. Elismerem a közösség erőfeszítéseit, de ha valamire alkalmatlan azt is el kell ismerni. Nem kötekedés, tény!
A Windows ára, vállalati környezetben semmiség a dolgozó költségéhez képest. Ráadásul a vállalati szoftvereket is újra kéne íratni ez is költség. És ha újraíratjuk, vajon melyik linux verzióra, melyik ablakkezelőt preferálva? Itt lép be az egységes API hiánya, az a kvázi szabvány ami a windowst alkalmassá teszi, hogy w95-re írt program fusson a mostani 7-esemen.
Ha ablakkezelőt választunk, melyik fogja úgy túlélni az elkövetkező legalább 5évet, hogy nem lesznek benne akkora változások amik a frissen átírt programjaink futását lehetetlenné teszi?
Szóval van itt kérdés. Otthon, bütykölni ok, nekem is van egy Debiánom e célra, és egy w7-es is mert dolgozni is kell :-)

Diox 2011.08.06. 10:22:36

@Laresz: ha használod, tudod jól, hogy az egyes változatok nem jelentenek kompatibilitási problémákat az egyes linux változatoknál, hiszen akad, hogy hetente 3 új kernel is készül (aptosid alatt ez ben volt ritka), a fejlesztés . Van olyan környezet, ami mind win alatt, mind linux alatt működik. Az ablakkezelők eltérése nem leküzdhetetlen, legfeljebb a csomagkezelő hozza a függőségeket és még két csomagot telepít :) Kereshetünk mindig kifogásokat, de ne vegyük el a kedvüket a kísérletezni vágyóknak. Engem szórakoztat, hogy lehet próbálgatni, keresgélni, s ha nem megy fél óra és egy másik distrot telepíthetek, kompletten a legfontosabb alkalmazásokkal :)

Diox 2011.08.06. 10:24:21

@Diox: (lemaradt egy fél mondat :))... a fejlesztés folyamatos, nem egetverő módosításokat jelent :)

Laza Bálint · http://media20.blog.hu 2011.08.06. 10:31:24

@we: Miért is? :) Mert használtam egy olyan szókapcsolatot, aminek nincs magyar megfelelője (cutting edge)? Vagy mert a parancsot (yum update) úgy írtam le, ahogy kell?

Bezzeg a "kicsit off" mennyire magyar, ugye?

Laresz 2011.08.06. 10:41:58

@Diox: azért az, hogy a krusader hoz egy fél KDE-t azért ez nem túl elegáns megoldás.
Áttörést az jelenthetne, ha sikerülne ezeket a fejlesztéseket koordinálni, a gnome, kde, stb ablakkezelők implementáljanak egy közös nevezőt, hogy úgy lehessen programot írni rá, hogy azt bármely user bármilyen linuxot futtató gépe az akármilyen ablakkezelő alatt simán elindíthassa.
Na ez hiányzik, de nagyon. Jelenleg egyetlen ilyen nyelv létezik alá a java.

Sabee_t 2011.08.06. 10:48:25

SzvSz általános felhasználásra: szövegszerk. táblázatkezelés, adatbaziskezelés, video, mp3 lejátszás, szörfözés, képszerkesztgetés a Linux igen is jó alternatíva. Ha belegondoltok mindehez windows alatt 3x annyi pénz kellene, ha legálisan szeretnétek használni a gépetek, mint maga a gép ára.

Diox 2011.08.06. 10:55:14

@Laresz: Azt hiszem, a szabályozás nem szülne nagy tetszést ebben a közösségben, hisz pont ez a bája :) Van átjárhatóság, pont elég.
Fél KDE :) Erős túlzás, de a csomagkezelő megoldja :) Nem tudom konkrétan megnézni, mert az alap gnome kezelőre feltettem a krusadert korábban.
Lehet pythonban, pascalban, C különböző változataiban is fejleszteni és kitudja még mennyi átjárható környezet van.

2011.08.06. 11:23:31

@zladko:
"De nem így megy ez, a m$ nem véletlenül fizetett ki milliókat a játékfejlesztőknek, és nem véletlenül alkotta a directx-et."

Szép konteo és jól illik a gonosz MS imagehez.

A valóság némileg egyszerűbb, nem tudom emlékszel-é erre a korszakra hardware és játékügyileg? Tudod, amikor egy szimpla mezei quake mellé 7 exe volt szállítva, és attól függően, hogy te milyen 3d gyorsítóval rendelkezel (3dfx vagy riva vagy powervr vagy etc.) berhelhetted a dll-eket és indíthattad a megfelelő exe-t.
A directx abban a korszakban nagyon sokat tett azért, hogy létrejöjjön egy egységes felület, amit nem kell felkészíteni a fejlesztők felől százhatvan féle cuccra, és ez erősen meg is látszott a következő pár évben a fejlesztéseken. (gyak a 97-99-es időben született meg pár "legjobb játék", ha csak a gamer oldalról közelítünk.)

Ha lenne linuxban is egy ilyen egységes api, ami minden distroban pont ugyanúgy elérhető, egyszerűbb lenne az élet. (tudom, opengl)

2011.08.06. 11:31:15

@Sabee_t:
Miért? Windows alá nincsenek ingyenes programok?

Legalábbis ez az mp3 lejátszás pont egy olyan röhejes dolog, nem mintha a winamp cirka 13 éve ne lenne ingyenes, és simán beraksz alá bármilyen lejátszó libraryt, ha audiofil vagy. :D

Egyébként egy random boltban:
w7prof : 29k
office home 2007 : 26k
Azért a háromszorosát csak úgy rakod össze, ha veszel hozzá photoshopot vagy autocadet.

Kis mellékszál:
Azért hozzátartozik, hogy ezért az árért te nyugodtan csesztetheted a ms supportot is, volt hogy hétvégén szombat délután hívtam fel őket egy olyan problémával, amit nem tudtam sem magamtól, sem a netes fórumok segítségével megoldani (ms hardvertermék driver gond), vasárnap délelőttre jött egy registery fájl levélben elnézés kéréssel, hogy csak mostanra sikerült. Következő javítócsomagba pedig ez szépen bele is került.
Nem egy nagy ügy, de az árban tényleg ez is benne van.

2011.08.06. 11:36:14

cikkhez hozzászólva:
20 lépésben már beleférne egy-két másik distro is, akár csak úgy bemutató jelleggel is, fedora, etc.
De hajrá, érdekes lesz :)

Diox 2011.08.06. 11:39:49

@Crystah Mastah: Az a helyzet, hogy a linux distrok ára a fejlesztők "csesztetésének" lehetőségét, épp úgy tartalmazzaák :)
Sőt ettől fejlődik :)
A programok, amiket említettél pénzbe kerülnek, ennek megfelelői linux (és win alatt is) akad ingyenes.
A hazai közösségek sok legújabb win által igényelt konfigurációt megvenni nem tudó család gépét tette még sokáig használhatóvá valamilyen linux op.rendszerrel és alkalmazásokkal. Nem feltétlen hardver oldalon kell fejlesztgetni, és drága új gépeket venni ...

gothmog 2011.08.06. 11:51:25

@Laresz: „hoz egy fél KDE-t azért ez nem túl elegáns megoldás.”
Nézted mostanában a win7-ed méretét? Hasonlítsd össze azzal, ha egy linuxon egyszerre fent van a kde és a gnome is.
Persze számomra is a megtestesült elegancia volt, amikor w7 egyszer csak kihízta a rábízott 40GB-nyi helyet.

gothmog 2011.08.06. 11:54:56

@Crystah Mastah: „Windows alá nincsenek ingyenes programok?”
Bingó!
Van LibreOffice, Gimp, Firefox, meg úgy általában minden, ami linuxra is. Akkor tehát ezek a szoftverek használhatók?

2011.08.06. 12:08:51

@gothmog:
LO-t én változatlanul nem szeretem, ffox helyett chrome, többi miért ne lenne használható? Csak azt az összehasonlítást nem szeretem, hogy linux alá minden ingyenes, win alá minden fizetős. :)
De még mindig van windowsom és ubuntum is, mindkettőnek vannak előnyei, hátrányai is.

w7 méretéhez egyébként annyit, hogy elég sokat lehet spórolni, ha a régi visszaállítási pontokat és hasonlókat legyalulod.

2011.08.06. 12:13:55

@Diox:
jam, ez így van.
az egyetlen különbség a supportban szerintem az, hogy az msnél van ingyenes telefonszámod és jön az operátor és segít ha kell, míg linuxnál ez általában két fokkal lassabb. (fórum vagy levlista) persze nem mindenkinek van erre szüksége, csak mondom, hogy msnél ez is benne van (volt régen, egy ideje nem volt ilyen gondom) az árban.

ez, hogy milyen konfig mire alkalmas.. nem azért, de nekem is egy cirka négy éves gépen fut a w7 gondmentesen, sok függ attól is, hogy a wint tudod-e használni és konfigurálni, vagy csak felrakod rá, és hadd szóljon. superfetch, prefetch, shadow copy, fölösleges servicek, minden kikapcsolható itt is.
tudom, értem mire gondolsz, de azért ne állítsuk be a linuxot a minden problémát megoldó csodaszernek, mert nem az. (attól függetlenül bizonyos dolgokban nagyon imádom én is.)

2011.08.06. 12:15:26

@gothmog:
ja, nekem a két legnagyobb bánatom programban egyébként pont a winamp és a total commander.. van hasonló, de mégsem az, amihez hozzászokott az ember tíz év alatt. apróságok... :D

Diox 2011.08.06. 12:26:35

@Crystah Mastah: nem csodaszer, de sok felhasználónak éppen elegendő lenne az, amit egy jól összerakott linux distro nyújt és nem ősrégi beidegződések alapján, előítéletekkel viseltetni iránta, terjeszteni az ellenérveket a használata ellen (nem Rólad írom, csak Neked válaszolva)
Az Ubuntu, Mint, Mandriva, Fedora, Puppy stb olyan alternatív lehetőségek a számítógépek használatára, amelyek már vanna annyira barátságosak, hogy egy (esetleg 10) próbát megérjen. Letölt, CD-re ír (vagy pendrive-ra unetbootin segítségével), indít és kipróbál. Csak bátorítok erre mindenkit, s ha van 10-20 GB helye multiba feltenni win mellé, érdemes kipróbálni. Ha nem tetszik, még mindig vissza lehet formázni a meghajtót ntfs-re, fatra és használni win alatt.

KAMI 2011.08.06. 13:21:41

@Zabalint: Ellenben OpenGL már réges-rég volt

gothmog 2011.08.06. 18:00:28

@Crystah Mastah: Márpedig ha használható, akkor mi akadályoz meg, hogy az oprendszert is lecseréld alattuk. Oké, téged az, hogy nincs winamp-klón rá. Mellesleg nem nehéz olyan alkalmazást találni, ami alatt az office 2007 home megroppan, a libre meg simán megugorja.

2011.08.06. 18:31:19

@gothmog:
Mi akadályoz meg benne? Semmi. De mivel van egy legális oprendszerem, legális office csomaggal, legális egyéb termékekkel, amit használok (matlab, vmware, etc.), egész egyszerűen nem látom értelmét, hogy miért kellene nekem linux alá költöznöm.

Alapvetően minden programnak van alternatívája, oké, szuper, csak ár/érték arányban nem éri meg a költözés. (gyak. semmit nem nyerek vele, csak azt, hogy elmondhatom, hogy linuxot használok. ojjé, ettől nem lesz jobb a világ.)

Igen, elkényelmesedett windows felhasználó vagyok valószínűleg. Ez van, nekem ez, neked az. :)

szanalmas 2011.08.06. 18:36:48

@JohnHenry:

Ne haragudj öreg, de kemény bullshit amit írtál...
Te elvárnád azt, hogy egy oprendszer a P1-től a 10 magos prociig és az S3 Triótól a GeForce GTX 580-ig minden hardveren tökéletesen működjön és a gép sebességéhez igazítsa a telepítést. Majd ha elkészíted a keretrendszert hozzá...
Az meg pláne mese habbal, hogy "régebben minden vason elment", mert kurvára nem igaz.
A videóhoz is csak annyit, hogy a Shrektől elkezdve egy halom animációs film linuxokon (is) készült, szóval keresgélj még szoftvert, vagy írj, vagy fizess meg valakit, hogy írjon.
Amúgy próbálj ma felrakni egy Win95-öt egy átlag mai PC-re, esetleg egy gyári OS X-et egy Athlon II-es notebookra, vagy egy Win7-et egy PII 128MB RAM-os kütyüre. Remélem így kb. érthető, hogy miről beszélek. Tessék kicsit átgondolni, hogy mit, mire és hogyan mielőtt...

netradio 2011.08.06. 19:29:25

Volt már, aki itt is javasolta: Puppy Linux.
Jelenleg kb. 20 fajta, már magyar nyelvű verziója érhető el, közöttük olyanok is, amelyeket a nemzetközi közösség is csak néhány hete adott ki.
Gyakorlatilag minden hardverre van megoldás, az öreg, ajtókitámasztásra használt P-II-esktől a mai csúcsgépekig.
A magyar Puppy közösség honlapja:
puppylinux.hu/
A teljes Puppy választék itt van (innen is elérhetők a magyarított verziók):
puppylinux.org/wikka/PuppyVersion

Az Ubuntu itt tárgyalt legújabb kiadása bonyolultságában, hardverigényében igazából nem kisebb, mint a win7.

El ne felejtsem: felejtsétek el a hardvergondokat, meg drájvert, meg eszközfelismerést meg az ilyesmi, csak az informatikusoknak szórakoztató dolgokat: a Puppyt telepíted, és gyakorlatilag mindent automatikusan lát, vagy egy-két kattintással beállít (még a legújabb, usb-s mobilnet-modemes netet is).

vodor48 2011.08.06. 20:32:15

@netradio: Köszönjük, hogy megemlítettél minket, mármint a Magyar Puppy Közösséget. Sokszor jó lenne, ha nem csak a maistream disztribúciókat marketingelnénk, hiszen sok esetben nem ad igazi alternatívát, inkább csak kudarcot. Minden esetre figyelemmel kísérjük a blogot és sok sikert kívánunk illetve ha bárkit érdekel a Puppy, akkor azt szívesen látjuk! Üdv:vodor48

gothmog 2011.08.06. 23:33:19

@Crystah Mastah: de ezt most úgy írod, mintha itt valaki kényszerítene, hogy átállj. Nem, nem te vagy a célcsoport. Használd, ha megvetted.
A célcsoport azok a felhasználók, akik soha nem használtak legális windowst, ezért (vagy emellett, azért ott se kellene ennek így lenni, csakhát _ahhoz is érteni kell_) folyamatos szopás nekik az élet, mert hol befertőzi őket valami szar, hol a lopott antivírus cseszteti őket, hol a windows, mert „ön szoftverhamisítás áldozata lett”.
Most két alternatíva lehetséges. Az egyik, hogy megtanítjuk őket:
index.hu/tech/2011/08/01/windows_xp-n_tenyesznek_a_virusok/
-a lopott windowson állandó szopás nélkül élni, (megjegyezve hogy egyébként ezzel a hatóság szemében bűnözővé válnak, a „hamis” szoftver birtoklása ugyanis bűncselekmény!!!4!négy)
Vagy mutatunk egy(több?) alternatívát, ahol szükség van némi új tanulására, cserébe a szopások jelentős része -a tíz éves lopott xp-n tapasztaltakhoz képest- elfelejthető. Hovatovább, a számítógép elkezdi azt csinálni, amit akarok tőle, és nem azt, amit a microsoft gondol, hogy csinálnia kellene.
Ja, még utasíthatjuk őket, hogy vegyenek meg pénzért mindent, mert különben irgumburgum, miközben jótékonyan hallgatunk arról, hogy van ám legális alternatíva ingyen is.
www.youtube.com/watch?v=g9YkyD7ptbk

gothmog 2011.08.07. 00:06:08

Szóval van az a felhasználói csoport, aki elhitte hogy
-teljesen normális dolog kéthetente „újrarakni a windowst”
-a számítógép időnként lefagy
-a számítógép a szimpla használattól az idővel lassul
-a PC=windows, és ez ellen nem is tehet semmit, hajtsa le a fejét és vegye tudomásul.
Akik mindemellett arra használják a számítógépüket hogy
-a neten létezzenek vele a googleearthtől a bittorrentig
-rövid dokumentumokat szerkesszenek vele és esetleg kinyomtassák
-filmet nézzenek és zenét hallgassanak (vagy előkészítsék ezeket, ír még valaki cd-t/dvd-t?)
-a nyaralási fotókat válogassák
-néha játsszanak. egyre kevesebbet, mert a pc-n max. a farmville és tsai mennek, egyébre meg ott a csippelt konzol.

Ó, igen, el ne felejtsem, van nekik a gépükön photoshop is, mint fentebb „pup”-nak, aki mindössze azért képes volt regisztrálni, hogy ezt elmondja nekünk. Ó, és igen, ez bizony NINCS linuxra. A felhasználók 98%-ának azért van ez a professzionális képmanipuláló szoftver (defacto szabvány a saját területén, egyeduralkodó a piacon, stb, fogyaszói ára 255e.- Ft) hogy körbevágják vele a családi fotókat, átméretezzék, hogy jó legyen a fészbukra, esetleg szivecskét rajzoljanak rá, vagy köré. De nem, a GIMP nem lenne elég jó nekik, hiszen „nem tudja mindazt, amit a photoshop!”

Na, hát ezeket nevezzük un. átlag-felhasználóknak. És akárhogy is csűrjük-csavarjuk, ők azok, akiknek nemhogy épp elég jó lenne valamelyik desktop-linux, de messze jobban járnának vele, mint azzal, amiben most vannak.

2011.08.07. 09:07:06

@gothmog:
Nem kényszerít senki, csak ha erről a témáról beszélgetek valakivel aki linuxos, mindig egy ilyen furcsa lenéző/értetlen stílusban megkapom, hogy én még miért nem?

"a számítógép elkezdi azt csinálni, amit akarok tőle, és nem azt, amit a microsoft gondol, hogy csinálnia kellene."

Ez még mindig bullshit.
Linux alatt sem kézzel vezérled a kernelt..

"miközben jótékonyan hallgatunk arról, hogy van ám legális alternatíva ingyen is."

Igazából én nagyon gyűlölöm a mai elvárt PC marhaságokat, és épp ezért tartottam azt is nonszensznek, amikor win alá berakatták azt a böngészőválasztós marhaságot is. Akit érdekel nézzen utána, ha akarja majd megtalálja, linuxok alatt sem reklámozzák a windowst, hogy "ilyet is használhatnál". ;)
De tudom, hogy nem erre gondoltál.

2011.08.07. 09:10:24

@gothmog:
Ne haragudj, ez a hozzászólásod részben olyan mint azé a srácé, aki fentebb közölte, hogy a linux szar mert ingyenes. Csak előítéletek a másik oldalról. :)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.08.07. 10:08:43

@KAMI: Azt a hétszentségit, hogy ez eddig hogy kerülte el a figyelmemet? Hálás köszönet érte.

gothmog 2011.08.07. 12:16:10

@Crystah Mastah: Szerintem viszont a nem olvastál elég figyelmesen. Nem a rendszerről írok, hanem a felhasználókról. És azért írok róluk, mert velük találkozom. Ők a tágabb baráti köröm. Az ő gépeikkel szoktam kínlódni, mert engem találnak meg. És ez a helyzet velük, amit írtam. Alap dolgokra használják a gépüket, és mégis állandóan szopnak vele.
Mindemellett a legritkább esetben, -hosszas vívódások és mérlegelés után- szoktam csak a linuxot _javasolni_ nekik. Akár úgy, hogy nézzék meg, próbálják ki, aztán ha nem tetszik, helyrerakjuk a windowst.
Ha látom, hogy a windowsal olyan problémák miatt szívnak, amik linuxon nem is léteznek, akkor tényleg úgy gondolom, hogy utóbbival jobban járnának.
Hozzáteszem, nálam a windows telepítés se ott ér véget, amikor az első indításnál bejön a lanka.bmp, vagy a windows zászlócska.
És nem igazán pénzkérdés ez, ez a csoport többnyire a windowsért se fizetett.

cso zsi 2011.08.08. 09:19:23

@Sabee_t: "Ha belegondoltok mindehez windows alatt 3x annyi pénz kellene, ha legálisan szeretnétek használni a gépetek, mint maga a gép ára. "
@Crystah Mastah: "Egyébként egy random boltban:
w7prof : 29k
office home 2007 : 26k
Azért a háromszorosát csak úgy rakod össze, ha veszel hozzá photoshopot vagy autocadet."

Az Ubuntunak mennyi is a supportja?
www.ubuntu.com/business/services/desktop
105-165 dollár, évente?

@gothmog: "-a lopott windowson állandó szopás nélkül élni, (megjegyezve hogy egyébként ezzel a hatóság szemében bűnözővé válnak, a „hamis” szoftver birtoklása ugyanis bűncselekmény!!!4!négy)"

Mi is a lopott windows?
A rendszergazda nem figyelt oda, és elcsentem a hologramos telepítőlemezt?
Letöltöttem egy MSDN (tehát a hologramos lemez tartalmával megegyező) iso fájlt, vagy letöltöttem egy "szomszédpistikeokosabbmindenkinélezért belenyúlkáltedition"-?
Minőségi hardveren az első kettő esetében hibamentes üzemet tapasztaltam addig, amíg fel nem került valamilyen "szükséges, és fontos" program (ami egyébként nincs linuxra), majd a program forgalmazója/írója próbálta magyarázni a lehetetlent, a más szoftverekkel való ütközést, stb...
A hazai pc-forgalmazók ilyen-olyan árukészletéből összelapátolt "számítógépnek látszó tárgy"-airól nem feledkezhetünk meg, mert az állapotok siralmasak.

Persze, minőségi laptopon is elhalt a 10-es Ubi, mert nem volt képes felismerni az eszközök némelyikét, majd egy javításban megjelent a megfelelő driver. A 11-es oldalsávos, kérdés nélkül települő moslékja egyeseknek bejön, másoknak használhatatlan.

"Mindemellett a legritkább esetben, -hosszas vívódások és mérlegelés után- szoktam csak a linuxot _javasolni_ nekik. Akár úgy, hogy nézzék meg, próbálják ki, aztán ha nem tetszik, helyrerakjuk a windowst. "

Jó hozzáállás, de nem kell ezzel ennyit vackolni. Ha van szabad partíció, akkor a linux dualbootosként települ, a felhasználó szabadon választhat, hogy épp melyik kell. Amióta van windows alá linux partíciókat író/olvasó megoldás, azóta az sem gond, hogy épp a másik rendszeren történt egy doksi írása, vagy képek tárolása. De az is egyszerűsít, ha a linux telepítésekor kreálunk egy fat32-es partíciót, és oda pakolunk mindent, amit el kell érni mindkét rendszerből.

@szanalmas: "Amúgy próbálj ma felrakni egy Win95-öt egy átlag mai PC-re,"

Némelyik mai vasra már Win98-at sem tudsz feltenni, mert közli, hogy erre a hardverre ezt a szoftvert nem...
Amelyiken viszont megy, azon elcsodálkozik az ember, hogy ha 10 évvel ezelőtt ilyen gép lett volna a 98 alá, akkor a fene se akart volna szoftvert cserélni.

___________________________ (törölt) 2011.08.08. 11:11:54

@Artie: .docx? Mivel az XML arra gondolom legalább van jól működő konverter, nem úgy, mint a .doc-ra, ami egy kib.... FAT filerendszer?

___________________________ (törölt) 2011.08.08. 11:12:51

@f renc: na ja, a gép se volt bővítve 7 éve hardverszinten, minek az, jók a régi játékok. Arra meg azért nem tennék Win7-et.

___________________________ (törölt) 2011.08.08. 11:13:44

@Trolljegeren: nem lassítja be az emulációs layer, csinált már valaki ilyen tesztet, hogy frame rate összehasonlítás wine vs. windows alatt?

Celtic 2011.08.08. 15:42:03

Windows 7-et lecserelni Linuxra? Ez milyen marhasag (najo, ha nem legalis, akkor ertheto).
En anno egy w98-at csereltem le, ha mar van akkor XP, akkor talan nem is teszem. bar, az akkori gepeken az XP-nek olyan orult hw-igenye volt...Najo, ugy 2005 ota nem cserelnem le a Windowst Linuxra.

ericssonfan 2011.08.08. 18:01:05

2002-es Toshiba Satellite laptopon három disztrót probáltam ki, egyik sem ismerte fel a hardvereket.
Windows 7 mindent azonnal vagy update-ről felismert és tökéletesen fut rajta.

Linux...

szanalmas 2011.08.08. 18:33:43

@ericssonfan:

www.linux-laptop.net/toshiba.html

"egyik sem ismerte fel a hardvereket"
'Oszt melyik "hadvereket" nem ismerte fel...?

gothmog 2011.08.08. 20:29:35

@cso zsi: ehhez nem tudok mit hozzátenni, igazad van. :)

Pernahajder Viktor 2011.08.09. 09:18:33

Szóval kedvet kaptam és feltelepítettem egy már használaton kívüli de még jó P3/1.2GHz laptopra a PuppyMac 525-öt. Tök jól fel is ment. Aztán java telepítés után leállt a grafikus felület, de ügyesen kiírta mit írjak be és újraindult (ennyi erővel magát is újraindíthatta volna). CIB internetbankolni szerettem volna böngészőből, de folyton összeomlott a Firefox. Elkezdtem utánaguglizni, de ilyen script meg olyan parancssoros trükkök ....
Hát én "még" csak egy basic user vagyok. Gondoltam egy böngészőben futó dolog az tök általános.

Diox 2011.08.09. 20:52:01

@Pernahajder Viktor: keresd meg ennek a linknek a végét: puppylinux.hu/phpbb3/viewtopic.php?f=4&t=365#p5329 biztosan segítenek Neked. De az a gép meglehet, semmilyen oprendszerrel nem fog csodákat művelni :)

Pernahajder Viktor 2011.08.10. 06:14:27

@Diox: köszi!, azért próbálkozom

vodor48 2011.08.10. 10:41:14

@Pernahajder Viktor: Szia! Szerettel várjuk a kérdésed a fórumunkon:) www.puppylinux.hu

vodor48 2011.08.10. 10:42:42

@Diox: Üdv! Én a MacPup525-t egy PIII-450Mhz-s proci és 190 Mb rammal megáldott "erőművön" használom:)) Az 1.2Ghz-vel száguldani fog a puppy:))

netradio 2011.08.10. 16:18:02

@Pernahajder Viktornak:
Ez a netbankolási izé nem igazságos kritika (szerintem)! Ugyanis az ehhez szükséges java-környezet pl. a winXP-be sincs integrálva! Ergo, első használatkor bizony azt telepíteni szükséges. Ugyanígy van ez más oprendszernél is, tehát a Puppynál is. És azért nincs benne "gyárilag", mert azzal is vagy 20-40 MB-tal nő a disztró mérete. Ez ennél a rendszernél, amely akár RAM-ból is fut, inkább kerülendő. (Pl. a Macpup a maga 170 MB-jával a nagyobb, méretes Puppyk közé tartozik - van ugyanis a Browserlinux, ami úgy 70 MB körüli...)
A Macpup525Hu-ba máris megvan a java-megoldás.
Ettől függetlenül köszi az észrevételt, hiszen eddig ilyen kérés még nem volt.
süti beállítások módosítása