2011.08.11.
12:25

Írta: Laza Bálint

Egy nap a parancssorral

Szeretem a parancssort. Kifejezetten szeretem. Stabil, gyors. Bármit elintézek vele, maximum egy-két leütéssel. Viszont "vésztartaléknak" - az asztali gépemre legalábbis - eddig mindig ott volt a biztonságérzetet nyújtó KDE felület. Egészen tegnapig, amikor az alábbi gyönyörű szivárvány fogadott a bootolás után.

Megigazítottam a videokártyát, semmi eredmény. Átdugtam a monitort a DVI portra, de a szivárvány ottmaradt. A csacsi öreg 7300GT-m felmondta a szolgálatot. Este volt már, esélytelenek látszott, hogy még aznap szerezzek egy új kártyát. Mivel a boot során láttam, hogy a CLI felülettel még elboldogul, úgy döntöttem teszek egy próbát. Vakon bejelentkeztem (tudom, boot paraméterként is megadhattam volna a parancssort, de azt nem tudom fejből) majd vadul nyomogatni kezdtem az ALT + F2 kombinációt. Sikerrel jártam, kis gondolkodás után megjelent a parancssor. 

Azért arra kíváncsi lennék, mit lehetne kezdeni egy Windows vagy akár egy Mac operációs rendszerrel hasonló jelenség esetén. A Linux viszont egész hasznosnak bizonyult, még az asztali igényekre is. Először is, tudtam volna zenét hallgatni, hiszen erre rengeteg konzolos program van. Aztán, lemértem néhány adatot az lm_sensors programmal, hátha a táp rosszalkodott és sütötte oda a kártyát. Miután semmi rendellenességet nem tapasztaltam (tudom, hogy ez kevés, de tűzoltásra jó volt), úgy döntöttem böngészek egy kicsit.

A lynx nagyon jó kis karakteres böngésző, és az index.hu mobilos felülete pont kielégítette híréhségemet. Ezután puszta elővigyázatosságból, az éppen aktuális munkám átmozgattam a külső merevlemezemre. A fájlok simán mentek, de az SQL-t is könnyedén exportáltam. Ezután már nyugodt szívvel mentem fel az irssi segítségével csetelni egy kicsit, mielőtt init 0-val aludni küldtem a gépemet.

10 komment

Címkék: linux fedora cli

A bejegyzés trackback címe:

https://linux.blog.hu/api/trackback/id/tr823128354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ProZsolt · http://ingyencuccok.blogspot.hu 2011.08.12. 02:16:15

OS X-ben is simán lehet bootolni parancssorba!

Laresz 2011.08.14. 10:00:57

"Szeretem a parancssort. Kifejezetten szeretem. Stabil, gyors. "

Látom Te is tapasztalod már a heterogén API, a szolgáltatásként futó X "előnyeit".

Kétségtelen a linux shell egy igen ütős érv volt, egész addig amíg nem jött a windows power shell.

Laza Bálint · http://media20.blog.hu 2011.08.17. 09:26:16

@ProZsolt: akkor ezt benéztem, +1 az OS X-nek :)

@Laresz: a PowerShell tényleg nagyon sokat tud, de nekem közel sem állt annyira kézre, mint egy jól megszokott bash shell. Inkább tömeges rendszeradminisztrációs-eszköznek mondanám, mint mindennapi használatra szánt programnak. Vannak például Powershell CLI felületre írt programok? Mint a Linuxnál mondjuk mplayer, ffmpeg, lynx stb.

Laresz 2011.08.17. 11:12:55

@Laza Bálint: az általad felsorolt programok nem shell programok, mindössze nincs grafikus felületük. Hogy ez előny e az a felhasználástól függ: Átlag Béla szívesebben kattintgat, mert fogalma sincs a parancssori opciókról, meg úgy az egészről. Másnak meg előnyős a scriptelhetősége. Megjegyzem windows alá is léteznek programok amik a graf. felület ellenére scriptelhetőek. Parancssorban futtatható program windows alá is van szép számmal természetesen. Nem, nem power shell-ben vannak írva :-)
De ez koncepcionális feature: linuxon a legtöbb programnak elkészül egy parancssoros verziója, ami teljesen megfelel a geek társadalomnak. Aztán a rutintalan arcok kedvéért tákolnak fölé egy grafikus frontend-et, ami minőségben és kinézetben a 3.1-es windowsra eszkábált intézőre hasonlít. Se nem kényelmes, sokszor nem azt csinálja amit kell stb...

Laza Bálint · http://media20.blog.hu 2011.08.17. 11:37:39

@Laresz: Csak rávilágítottál arra, amit nem akartam implicite kimondani: oké, hogy sokat tud a powershell, de nem integrált eléggé, így nem esik egy kategóriába a Linux-szal. Az, meg hogy kinek mi fekszik, GUI, vagy nem, másodlagos, mert ezt a kérdést átugrottuk ebben a bejegyzésben :)

Laresz 2011.08.17. 12:45:46

@Laza Bálint: azt hogy kell érteni, hogy nem integrált eléggé? A mai windowsok lelkét alkotó .NET az utolsó ojjektumig elérhető belőle. A linux shell inkább sok kis programocska összessége amiket nagyszerűen lehet pipeolni, de maga a shell nem különösebben nagy attrakció. Ez így van jól, nem negatív értelemben mondom, csak akkor az a kérdés mi integrált a linux shellben?

Laza Bálint · http://media20.blog.hu 2011.08.17. 12:47:09

@Laresz: Igazad van, rosszul fogalmaztam, a kézre áll mégis jobb lesz :)

Laresz 2011.08.17. 12:52:50

@Laza Bálint: ez nagyon szubjektív, nekem is kézre áll a linux shell, mert ezt szoktam meg. A PS első ránézésre eléggé fura, de ha megismered (nekem még nem sikerült készségszintűre) ez is kézre fog állni :-)

szanalmas 2011.08.23. 14:30:51

@Laza Bálint:

"Vannak például Powershell CLI felületre írt programok? Mint a Linuxnál mondjuk mplayer, ffmpeg, lynx stb. "

Már miért ne lennének? Pl. mplayer.exe, ffmpeg.exe, links.exe, ésatöbbi.

i.imgur.com/I6LPx.jpg
süti beállítások módosítása