2011.07.18.
19:36

Írta: tothbalazs

Jó irányba halad az Ubuntu fejlesztése?

Megjelent az Ubuntu októberre elkészülő Oneiric Ocelot 11.10 kiadásának második alfa verziója, ám erre még nem érdemes túl sok időt elpazarolni. Már csak azért sem, mert az online frissítés végkimenetele nem garantáltan jó, nálam a frissített rendszer nem akart elindulni, újra kellett húzni az egészet.

Nehéz izgalomba jönni attól, hogy változott a kernel verziószáma. Sokkal izgalmasabb a kezelőfelület, mert sokan szidják a Unity kezelőfelületet, márpedig hozzá kell szokni a gondolathoz, hogy az bizony marad. A következő verzióban már nehéz lesz megszabadulni tőle, gyengébb konfigurációkon nem a puritán Gnome felületre állhatunk át, hanem a Unity 2D-re. Sajnos a 11.10 második alfájában nem látszik a Unity drámai fejlődése.

Apró változtatások vannak, például az, hogy a Mozilla Thunderbird átvette az Evolution levelezőkliens helyét. Van egy beépülő modulja is az értesítési területen. A böngésző a Firefox 6.0 bétája, amit tök fölöslegesen vettek be a válogatásba, mert mire megjelenik az Oineric Ocelot, addigra a 7.0 lesz az aktuális verzió.

Furcsa újítás a Backup nevű program is. A profi júzerek valószínűleg eddig is meg tudták oldani a biztonsági mentést, azt viszont erősen kétlem, hogy az átlag felhasználóknak van FTP/SSH/OpenDAV kiszolgálójuk. Persze mentési helyként az Ubuntu One is megadható, de aki a vincseszter bekrepálásától félt, az valószínűleg eddig is az online tárhelyre mentette a fájljait.

Mindent összegezve a 11.10 egyelőre nem mutat sokat magából, de aki mindenáron ezzel akar foglalkozni augusztus 11-ig benyújthatja a háttérképterveit.

1 komment

Címkék: ubuntu unity oneiric ocelot

A bejegyzés trackback címe:

https://linux.blog.hu/api/trackback/id/tr413077883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

C4rt3r 2011.07.20. 06:56:41

Pedig az Evolution volt számomra a tökéletes asztali levelező! Windows alá nem találtam még olyat, ami úgy nézett volna ki sajnos.
Kb. ennyi maradt meg az Ubuntuból :)
süti beállítások módosítása