2011.07.07.
22:53

Írta: Laza Bálint

8+1 terminál emulátor Linuxra

Késő esti bejegyzés azoknak a geekeknek, akik most kelnek fel.

A linux-disztribúciók nagyon sokfélék, viszont egy közös van bennük: mindegyikben van valamilyen terminál emulátor. Viszont, hogy a helyzet ne legyen olyan egyszerű, utóbbiból is rengeteg van. Ebből mutatunk most be párat a Tech drive-in cikkére alapozva. Apropó, ti mit használtok?

Guake

Egyszerű Gnome-os emulátor, gyakorlatilag a  KDE-s Yakuake Terminal másolata. Érdekesség, hogy a Quake inspirálta. Az alap tárolókban elérhető a Fedora, Debian, Ubuntu és ArchLinux disztribúciókban.

Terminator

GPL-el kiadott, keresztplatformos emulátor elég sok extrával. Talán nem annyira csicsás, mint a Guake vagy a Yakuake, de így is elég jó. Az egyik legjobb dolog benne, hogy szabadon méretezhetjük az osztott képernyőinket. Szintén Gnome-ra való, és szintén elérhető a legtöbb disztribúcióban. 

Yakuake

Mint már fentebb írtam, ez inspirálta a Guake-t. Mivel gyakorlatilag egy KDE modul, Gnome-ra nem igazán ajánlott, mert a fél KDE-t magával rántja. Viszont aki az utóbbi asztali környezetet használja, annak mindenképpen ajánlom. Én azt hiszem váltok is rá, F12-vel tudom fel-le görgetni, amikor szükség van rá.

ROXTerm

ROXTerm eredetileg a gnome-terminal kiváltására hozták létre, mára viszont jóval több lehetőség van benne, és inkább a power-userek szeretik - állítólag. A Gnome-ba elég jól integrálódik, más ablakból dobálhatunk bele dolgokat.

Eterm

Az Eterm pehelysúlyú, talán ő a legkisebb az összes közül. Alapvetően az xterm kiváltására szánták. Nagyjából az egyetlen plusz dolog amit tud, hogy színes. Viszont elég gyors.

Rxvt

Ez is xterm-alternatíva. Alig használ erőforrást, régi gépekre hasznos lehet.

Aterm

Az Aterm egy rxvt alapú linuxos terminál emulátor alkalmazás. Főleg a kinézetre mentek rá a készítők, tud átlátszóságot, meg elhalványítós-szövegkiemelést. 

Wterm

Még egy a sorban: a Wterm az rxvt kódjára épül. Tudunk neki háttérképeket beállítani, és átlátszóvá is tehetjük. Elég mélyen bele lehet nyúlni, átszabhatjuk az igényeinknek megfelelően. Viszont úgy tűnik, aktívan már nem fejlesztik.

TermKit

Ez lenne itt a +1, ha már az egész web úgyis + lázban ég. Méghozzá azért, mert én ezt a felállást már nem nevezném a szó hétköznapi értelmében terminálnak. Egyszerűen ez nem egy parancssor. Kipróbálni mindenképpen érdekes, szerintem ez tipikusan egy olyan dolog, amit vagy utálni vagy szeretni lehet. Én még nem tudom eldönteni. A lényege, hogy teljesen újragondolja a terminálok működését, és a lehető legtöbb, mai GUI-kon elérhető előnyt megpróbálják beépíteni. Kérdés, hogy kell-e... Ki nem találnátok, eredetileg Mac OS-re készült.

Itt megtaláljátok, hogy kell Ubuntura telepíteni.

4 komment

Címkék: terminal termkit

A bejegyzés trackback címe:

https://linux.blog.hu/api/trackback/id/tr43024157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valójábannemberci 2011.07.08. 00:05:08

Ez a TermKit azért jó, mert ma már nem csak böngészőkhöz van WebKit, hanem van natív GTK és Qt WebKit is. Szóval akár még konkrét terminál alkalmazás is lehet belőle, ami eléggé menő, na. :)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.07.08. 01:59:10

Én a Terminatort Openbox ablakkezelővel használom; gnómot a masina évek óta nem látott. Avagy ezt is írhattam volna: nem minden GTK+ alkalmazáshoz kell GNOME, de minden GNOME-cucchoz kell GTK+. :)

Amúgy az átlagfelhasználók többsége által végzett parancssori hókuszpókuszhoz elég egy sima xterm is, ha épp olyan kedvem van, akkor azt is szoktam indítani néha.

Celtic 2011.07.18. 21:15:33

Roxterm. Fules :) es ez nagyon jo. (akar a halal tiz kulon terminalt nyitni, nyitok egyet es abban tiz fulet.)

De mondjuk a top es hasonlo proggik xterm-bol mennek:
xterm -cr cyan -hc white -bg black -fg grey -geometry 83x77+0+0 -e top &
xterm -cr cyan -hc white -bg black -fg grey -geometry 110*25+800+50 -e iotop &

stb.
süti beállítások módosítása