2011.06.28.
11:22

Írta: Laza Bálint

7 open source Dropbox alternatíva

A Dropbox valószínűleg jelenleg legnépszerűbb otthoni szinkronizációs szolgáltatás a világon, így a Linux felhasználók között is. Viszont egyrészt nem open source, másrészt azért vannak vele problémák - például a KDE-vel nem tökéletesen működik együtt. Én is váltásom gondolkozom, ezért pont jókor jött a Tech Drive-in cikke.

Sparkleshare

Pro: A megosztás mellett alapvető collab dolgokat is tud. Hasonlít a Dropboxra értesítési rendszerét tekintve, valamint abban, hogy itt is van egy központi könyvtárunk, amihez hozzáadhatunk alkönyvtárakat, amik szinkronizálnak.

Kontra: Egyelőre csak Linuxra és Macre elérhető, de a honlap szerint windowsos, androidos és iOS-es változat is tervben van.

Honlap: http://sparkleshare.org/

 SpiderOak

Pro: Minden lényeges platformra elérhető, 2GB-ot ingyen kapunk, és a fájlok titkosítva tárolódnak a felhőben, így még a cég munkatársai sem férhetnek hozzá azokhoz - ellentétben a Dropbox-szal, ugye... Barátaink meghívásával akár 50 GB tárhelyre is szert tehetünk. Ráadásul korlátlanul verziózhatjuk fájlainkat.

Kontra: A baj nagyon egyszerű: kevesen ismerik, így nem használható olyan jól megosztó-platformként mint a kvázi-szabvánnyá vált Dropbox.

Honlap: https://spideroak.com/

Ubuntu One

Pro: 2 GB tárhely, szinkornizáció, zenetár kezelés. A népszerű linux disztribúció beépített cloud szolgáltatása.

Kontra: Pont ez a baj is vele. Nem túl cross-platform. Ugyan már van hozzá Windowsos kliens, de még csak béta. Nem igazán várható, hogy Ubuntun kívül is elterjedne.

Honlap: https://one.ubuntu.com/

Wuala

Pro: Elérhető Windowsra, Mac-re, és Linux-ra is.

Kontra: Csak 1 gigát adnak ingyen, ami a vetélytársakat elnézve, elég kevés. Ráadásul Java kell neki. Érdekesség, hogy kiegészítő tárhelyet nem csak venni, hanem cserélni is lehet.

Honlap: http://www.wuala.com/

Minus

Pro: Winre, Linux-ra, Mac-re, Androidra, iOS-re, de még Windows Phone-ra is elérhető. Böngésző kiegészítőket is letölthetünk hozzá. Egyszerűen a tálcára való húzással tölthetünk fel fájlokat.

Kontra: Azt hiszem, az átlagfelhasználónak túl kocka ez a megoldás, szintén nem fog soha elterjedni.

Honlap: http://min.us/

Zumo Drive

Pro: 2 giga ingyen, cross-platform, a szokásos mellett a Palm webOS-t is támogatja.

Kontra: Plusz egy gigát lehet még ingyen szerezni, ez megint kevés a mezőnyben.

Honlap: http://www.zumodrive.com/

TeamDrive

Pro: Cross-platform, 2 giga ingyen, van hozzá OpenOffice plugin, így közösen is szerkeszthetünk dokumentumokat vele. Windowsra van hordozható változat is.

Kontra: A mobilplatformokat nem támogatja.

Honlap: www.teamdrive.com/

2 komment

Címkék: open source dropbox

A bejegyzés trackback címe:

https://linux.blog.hu/api/trackback/id/tr453021273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valójábannemberci 2011.07.07. 23:54:33

A Sparkleshare nagyon jó lenne, de mivel git alapú, ezért ha nem fizetős github előfizetéssel használja az ember, akkor minden feltöltött anyaga nyilvános (akár github, akár gitorious a választott tároló).

Így viszont abszolút győztes a Dropbox és a Zumo Drive, mindkettő probléma nélkül használható Nautilusból is, hiszen előbbi egy könyvjelzőzhető mappát, utóbbi egy virtuális merevlemezt hoz létre. Lájkolom mindkettőt. :)

Yv@n 2011.07.11. 14:14:07

@valójábannemberci:
Épp azért jó, mert git alapú: tetszőleges git repo-val használható - akár saját szerveren is, így méretkorlát sincs.
süti beállítások módosítása