2011.08.08.
23:17

Írta: tothbalazs

Hol a rózsaszín pingvin a Linuxban?

Az operációs rendszer használatát mindenki a megjelenés beállításával kezdi, és az Ubuntu Linuxon ez pofonegyszerű. Klikk a "megjelenés" ikonra a menüben, és máris témát, hátteret vagy betűkészletet válthatunk. Jó hátterek vannak, az űrfotós sorozat az egyik kedvencem, de mi a fenét állítsak be a lányomnak? Nincs egy meseszerű háttérkép.

Versenyt kellene kiírni, hogy a letöltéseket kínáló art.gnome.org gyűjteményében ne csak teches júzereknek szánt dizájn legyen, hanem gyermeknek valók is. Mondjuk rózsaszín ablakkeretek és pingvinek. Otthon látom, hogy a gyerekek még az Android robotjában is szerethető karaktert látnak. Akad az Ubuntuban néhány rosszul megtervezett téma is, például a New Wave sötétszürke menüjében eltűnnek a fekete színű betűk.

Unity kezelőfelülettel használom az Ubuntut, mert szerintem kezelhetőbb, mint a Gnome legördülő menüi. A legfontosabb indítóikonok ott vannak a bal oldalon, egérrel és billentyűkkel egyaránt gyorsan elérhetők. A panelen megjelenő ikonokat a jobb egérgombbal lehet rögzíteni vagy eltávolítani, pillanatok alatt átrendezhető a lista, és programok a Windows-gomb plusz a számgombok (1-9) lenyomásával indíthatók.

Más gyorsbillentyűk is segítik a munkát, az Alt-Shift felfelé nyíl megmutatja az összes megnyitott ablakot (olyan, mint Macen az Exposé), az Windows-S lenyomásával a négy virtuális asztal válik áttekinthetővé, Windows-F gombokkal a fájlkereső, Windows-A gombokkal az alkalmazáskereső ugrik elő.

Sajnos a Unity nagyon rossz abból a szempontból, hogy a kezdő felhasználók könnyen eltévedhetnek rajta. Én már tudom, hogy a Windows-gomb megnyomásával, majd a "rendszerf" beírásával előjön a rendszerfigyelő, amivel a bugos és lefagyott Chrome-ot kilőhetem. Ugyanakkor  zavaró, hogy például a torrent szó nem dob elő semmit, mert a menüben csak bittorrent kliens néven található a meg a Transmission letöltőkliens (valami metataggel, vagy szórészletre kereséssel lehetne kísérletezni).

Kezdőként nincs más megoldás, egyesével végig kell nézni a programok nevét, hogy tudjuk, mit mivel indíthatunk el.

6 komment

Címkék: linux interfész átállás

A bejegyzés trackback címe:

https://linux.blog.hu/api/trackback/id/tr183135501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniferi 2011.08.13. 15:35:28

Én inkább Super gombnak hívom a Windows gombot :) Egyébként a Super + W, amit sokat használok, az olyan, mint a Shift+Alt+fel, csak egy kézzel is működik. Szerintem sok esetben idegesítő a Unity, főleg, amit te említettél, hogy néha nehéz megtalálni egy programot. Viszont érdemes berakni háttérképnek ezt, van néhány jó tipp: ubuntu.hu/sites/default/files/unitytrukkok_2.png

gothmog 2011.08.18. 13:10:18

Azért a kislánynak alkalmas háttérkép keresése ne legyen már gond. Indulásnak pl:
browse.deviantart.com/?qh=&section=&global=1&q=cute+wallpaper

tothbalazs 2011.08.18. 13:27:02

@gothmog: Ettől függetlenül fontos lenne felvenni néhány ilyen témát az alapkészletbe. A gyerekeim a cuki zöld Android miatt szerették meg a robotokat :-)

halál megdöglessz kinyírunk ® · http://href.hu/x/73ug 2011.08.24. 08:50:07

telepítsd az "edubuntu-wallpapers" csomagot talán abban akad valami
süti beállítások módosítása