2011.10.10.
13:37

Írta: Laza Bálint

Révbe ért a nyílt forrású PDF

 

A Free Software Foundation múlt héten jelentette be, hogy újabb delikvenst vehetnek le az úgynevezett "magas prioritású ingyenes szoftver projektek" listájáról. A lista azokat a felhasználók számára nélkülözhetetlen programokat gyűjti, amelyekből - teljes értékűen -egyelőre csak zárt verzió létezik. Ezek közé tartozik például a Flash (alternatívája egyszer talán a Gnash lesz), a Google Earth, vagy a Skype is - hogy csak a legismertebbeket említsük.

Ilyen volt a múlt hétig az Adobe sok fejfájást okozó hordozható dokumentum formátuma, a PDF is. Mától nyugodtan használhatjuk majd nyílt verzióját, a GNU PDF-et. Ennek fejlesztését még 2007-ben kezdték el, a cél az volt, hogy egy, a szabványnak tökéletesen megfelelő alternatívát alkossanak. Különböző PDF olvasók már régóta léteztek Linuxra, azonban egyikük sem tudta a legújabb funkciókat, mint például a jegyzetelést, vagy az űrlapokat. 

A bejelentés nem említi, de engem azért érdekelne, hogy ez mennyiben növelte meg a PDF formátum használatának kockázatát Linux rendszereken, tekintve, hogy az űrlapok és hasonló nem túl hasznos, de nagyon sokszor sebezhetőséget tartalmazó funkciók tették olyan kockázatossá az Adobe hordozható dokumentumait, hogy Windows rendszerek környékéről szinte hetente érkezik hír frissen kihasználható sebezhetőségeken keresztül véghezvitt támadásokról...

Szólj hozzá!

Címkék: pdf open source

A bejegyzés trackback címe:

https://linux.blog.hu/api/trackback/id/tr673291471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása