2011.08.18.
21:25

Írta: tothbalazs

Zenében otthon van az Ubuntu

A Sziget fáradalmait kipihenve mi mással folytathatnám a sorozatot, mint a zenével? Az Ubuntu ezen a területen nagyon próbál valamit felmutatni, többféle lejátszót és zeneboltot kínál a felhasználónak.

Ubuntu 11.04-ben a Banshee a fő zenelejátszó, de telepíthetünk mellé Rhythmboxot is. A Banshee elméletileg támogatja az Apple bizonyos lejátszóit, de a fórumok leginkább panaszokkal vannak tele, nem elégedett hozzászólásokkal. A Banshee előnye, hogy beépült a rendszerbe, a hangerőállítónál léphetünk a következő dalra, ott állíthatjuk meg a zenét.

Két zenebolt érhető el a lejátszóból, de ez csalóka, mert az Amazon.com csak amerikai ügyfelekkel foglalkozik, és őket is csak az USA területén akarja kiszolgálni. Lehet szórakozni proxy-val, én meghagyom ezt az élvezetet a hekkereknek. Az Ubuntu One Music Store működik, de kínálata szerényebb. Szívesen látnám itt a Spotify-t, mert a zenéért inkább havidíjas konstrukcióban fizetnék, mintsem albumonként.

Mivel hazánkban legális a zeneletöltés, valószínűleg sokunknak van mp3-gyűjteménye, és ezt lehet jobban kihasználni az Ubuntu One Mobile segítégével. Havi 4 dollárért kapunk 20 GB tárhelyet, ahová feltölthetjük a dalokat, és bárhol - androidos klienssel is - lejátszhatjuk azokat. Nagyjából ugyanezt nyújtja a Google Music, de az még béta szolgáltatás, meghívóval lehet regisztrálni, és még nem találták ki az üzleti modellt (ezért ingyenes).

Saját dalainkat kezeléséhez fontos segédeszköz a Hang CD Beolvasó és a Hangkonvertáló, ezekkel cd-ről illetve más formátumból gyárthatunk mp3-akat. Arra érdemes figyelni, hogy kattintsuk be a speciális karakterek eltávolítását. A Linux simán a fájl nevében lévő kérdőjellel, de a Windowson és néhány lejátszón azak gondot okozhatnak.

Átlagos otthoni zenelejátszáshoz bőven elég, amita Linux kínál, bár az is igaz, hogy az extra igényeket a Windows 7 Media Player jobban kiszolgálja, ami DLNA terén egészen profi. Linuxon csak a filmekre kihegyezett Médialejátszón sikerült megszólaltatnom azokat a zenéket, amiket a hálózati médiaszerveremmel (NAS) osztottam meg DLNA módban. Elméletileg a másik két lejátszóban is van ilyen funkció, de én nem tudtam aktiválni, hekkelni meg nem akarok.

Ti mivel szólaltatjátok meg a zenéket?

7 komment

Címkék: linux zene ubuntu

A bejegyzés trackback címe:

https://linux.blog.hu/api/trackback/id/tr773158890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pityipű (törölt) 2011.08.18. 21:45:37

Windowson is winampot aztán aimpot használtam, linux alatt is maradtam hasonszőrűnél, audacious-t használok alapból. De néha előkerül a banshee is.

Bloodmagexxx 2011.08.19. 08:54:41

Majdnem minden lejátszót kipróbáltam, de a befutó az Audacious. Az összes többi tele van teljesen értelmetlen és fölösleges funkciókkal.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.08.19. 11:57:23

Eddig Rhythmbox, előtte XMMS (na az olyan mint a Winamp - volt 10 éve :D), de ez a gnome-ba beépülés jól hangzik, megnézzük a Banshee-t.

innovation 2011.08.19. 13:36:03

Az a bajom a Banshee-val (meg néha az ubuntu több részével), hogy indokolatlanul nagy hely van mögötte. Vagy hogy mondjam. :)
Egy némely nyíl, mappa, felirat mögött annyi kihasználatlan hely van, hogy bosszantóan sok pixel megy el vele feleslegesen.

Én egyébként nem mindig tudom szórabírni szegényt. Kissé talán túlbonyolított. Ha valaki készítene egy winampot linuxra, hát kapna néhány hátba veregetést. Ja meg Total Commandert! :)

2011.10.06. 18:29:28

VLC. Nekem tökéletes.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2015.01.14. 10:06:24

qmmp olyan mint a winamp és lejátsza a flac formátumot.
süti beállítások módosítása